E-ticarette rakip analizi nasıl yapılır?

Eğer sitenizde sunduğunuz ürünlerin aynı zamanda tek üreticisi siz değilseniz bir rekabetin içerisindesiniz demektir. E-ticarette rekabet edebilmek ise rekabeti tanımlayabilmekle başlıyor. Sizinle benzer ürünler satan rakiplerinizin güçlü ve zayıf yanlarını tanımlayarak bunlara karşı önlem alabilmek ise karlı ve sürdürülebilir bir e-ticaret işinin en önemli noktalarından biri.

E-ticarette rekabet analizi yapabilmek için ilk olarak rakiplerin kimler olduğunu tanımlayabiliyor olmalısınız. Bunlardan bir kısmını zaten biliyorsunuzdur ama bu konuda sadece kendi aklınızdaki firmalarla yetinmek yerine ufak bir araştırma ile tüm önemli rakiplerinizi aslında kolayca bulabilirsiniz.

Bunun için bir rakip listesi yaparak işe başlayacağız ve ardından da rakiplerinizi 11 farklı kritere göre tek tek değerlendirerek işiniz için çok önemli bir rakip analiz tablosuna sahip olmanızı sağlayacağız.

IdeaSoft olarak potansiyel rakiplerinizi tespit etmek için en sık kullanılan birkaç yöntemi sizler için bir araya getirdik, işte bu yöntemlerin listesi:

  • Hali hazırda bildiğiniz rakipleriniz
  • Sizin hedeflediğiniz anahtar kelimelerde yapılan aramalarda organik olarak üstte çıkan siteler
  • Aynı anahtar kelimelerde arama motoru reklamları yayınlayan siteler
  • Sizinle ilgili ürünler sağlayan tedarikçilerin referansları arasında yer alan siteler
  • Bu alanla ilgili Twitter ve Facebook gibi sosyal ağlarda paylaşımlarda bulunan siteler
  • Sizin hedef kitlenizin takip ettiği yayınlarda reklam veren e-ticaret siteleri

Sadece bu maddeleri takip ederek artık durumlarını  analiz edebileceğiniz bir listeye sahip oldunuz. Şimdi sıra tüm rakiplerinizin sitesini tek tek ziyaret ederek bazı kriterlere göre ne gibi avantaj ve dezavantajları olduğunu değerlendirmeye geldi.

Burada tarafsız bir bakış açısı ile rakiplerinizin, müşterilerin satın alma kararını etkileyen farklı etmenlerde ne durumda olduklarına puan vermeniz gerekiyor. İşte satın alma sürecini yakından ilgilendiren 10 farklı etmen:

1-      Görsellik

2-      İçerik

3-      Ürün çeşitliliği/kalitesi

4-      Fiyat – ödeme seçenekleri

5-      Müşteri hizmetleri

6-      Kargo seçenekleri

7-      Sosyal medya pazarlaması

8-      E-posta pazarlama

9-      Arama motoru optimizasyonu

10-   Reklamlar

Bu etmenlerden bazılarını sadece rakiplerin sitelerini ziyaret ederek değerlendirebilirsiniz, fakat diğerleri için biraz zaman harcamanız gerekebilir. Örneğin e-posta pazarlamasındaki başarıyı ölçmek için tüm rakiplerinizin e-posta listelerine üye olmanız ve gönderimlerini takip etmeniz gerekecek. Müşteri hizmetlerindeki başarılarını ölçebilmek içinse rakiplerinizden alışveriş yapmak ve sonrasında sundukları servisin kalitesini ölçmeniz gerekebilir.

Tüm rakiplerinize bu 10 kritere göre bir puan verin sonradan hepsinin toplam puanlarını hesaplayın. Aralarında en yüksek puanı toplayanlar sizin için en ciddi rakipleri oluşturuyorlar demektir.

Bir cevap yazın